işlemci karşılaştırma i3 i5 i7 özellikleri

Teknoloji çok hızlı değişiyor. Hele ki bilgisayar dünyasına az biraz yabancı iseniz vay halinize: bilgisayar almaya kalktığınızda ilk duyduğunuz işlemci lafı (intel pentium dual core t4400, core i7-720QM, intel atom n450, amd turion 64…) sizin için filmin başlamadan bittiği yer oluyor. Herkesin işlemci adından ne işe yaradığını, ne farkı olduğunu anlaması da mümkün değil zaten.

Peki bizim için bir kolaylık yok mu? Bilgisayarın işlemcisinin iyi olup olmadığını nasıl anlayabiliriz? CPU ları nasıl mukayese edebiliriz? Hangi CPU en iyisi?

Evet bunun kolay bir yolu var. Piyasada işlemcilerin güçlerini test etmek üzere birçok program üretilmiş durumda. Örneğin passmark programı. Dilerseniz bu programlar ile işlemcileri test etmek ve neticede işlemciye bir puan vermek mümkün. Ama daha kolayı, birilerinin yaptığı test sonuçlarına bakmak ve basit bir mukayese yapmak. Çok basit bir metodla artık siz de hangi işlemci ne kadar işe yaramakta olduğunu anlayabilirsiniz.

Size az çok işinize yarar bir liste sunmadan yöntemi anlatmak istiyoruz. Önce bilindik yani daha önce kullandığınız bir işlemciyi buluyorsunuz. Örneğin bir zamanlar piyasadaki dizüstü bilgisayarlarda bol miktarda bulunan tek çekirdekli intel pentium mobile centrino işlemciler. Bunlardan örneğin

■Intel Pentium M 1.73GHz 444 puana sahip.
■Peki piyasadaki netbooklarda sıkça gördüğümüz Intel Atom N450 @ 1.66GHz kaç puana sahip dersiniz? Bu işlemcinin puanı 321. Yani bu eski işlemcilerden bile baya zayıf.
■Çift çekirdekli Pentium Dual-Core T4400 @ 2.20GHz işlemcisi tam 1543 puana sahip. Eski işlemcilere göre hayli ileri.
■Core2 Duo’lar peki daha mı iyi? Evet bir kısmı daha iyi, mesela Intel Core2 Duo E6700 @ 2.66GHz 1636 puana sahip.
■Peki core i3′ler? Mesela Intel Core i3 M 330 @ 2.13GHz: 2007 puana sahip.
■Intel Core i5 650 @ 3.20GHz: 3170 puana sahipken, Intel Core i5 M 430 @ 2.27GHz: 2.389 puanlı.
■Intel Core i7 720QM @ 1.60GHz ise 3226 puanlı
■Bu şekilde ister amd, ister intel, ister turion, athlon, celeron, atom ne isterseniz mukayese edebilirsiniz.
Listeden anlaşılan, işlemcinin modelinden direk olarak iyi olduğu anlamının ÇIKMADIĞI. Bir de sizdeki diğer konfigürasyon da etkili olabilir- mesela hdd’nin dönüş hızı, ssd olması, ram kapasitesi vs. işlemci hızını yaşamanızda farklılık oluşmasına yol açar. Ayrıca işlemciler arası grafiksel hız farkları olabilir. Yani iki işlemcinin birinin iyi yaptığı işi diğeri o kadar hızlı yapamazken, başka bir konuda diğerinin performansı iyi olabilir.

Bahsettiğimiz liste cpubenchmark.net/cpu_list.php adresinde. Dileyenler başka listeler de bulup mukayese yapabilirler.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Donanım, Genel, Windows XP ve 7 kategorisine gönderildi Etiketler:

Bir Cevap Yazın

Son Yazılar

doraglass